Informatie pagina

We hebben met de komst van COVID-19 veel onderzoek gedaan naar een aansluitend mondmasker. En het is gelukt! Ons model mondkapje is verkrijgbaar in diverse maten, heeft een goede pasvorm en sluit goed aan rondom uw gezicht. De mondkapjes zijn verkrijgbaar in de maten (xS, S, M, L en XL). Al onze mondkapjes zijn voorzien van een neusbeugel en worden geleverd met 5 mm soft elastiek voor achter het hoofd en nek langs maar is zo gemaakt dat je dit eenvoudig aan kan passen naar achter de oren.  Net als uw kleding zal het mondmasker bij veel gebruik gaan slijten, hiermee zal ook de werking van elk mondmasker minder effectief zijn. Controleer daarom altijd uw mond-neusmasker voordat u hem hergebruikt op slijtage!

Op deze pagina staan adviezen omtrent het aanschaffen en gebruiken van mondkapjes.
Raadpleeg voor corona-advies altijd de overheid!

Maattabel

Hoe bepaal je welke maat mondkapje je nodig bent. Op de tekening hieronder zie je hoe je eenvoudig de benodigde maat kan bepalen.  Ben je een kleinere nodig dan de maten die vermeld staan bij S, kies dan een XS. Voor mensen met een baard raden wij XL aan.

maat mondkapje

Filter vak of ingenaaid filter

We maken twee soorten mondmaskers. Een mondmasker met een filter vak en mondmaskers met een ingenaaid filter.

Het masker met een filter vak bestaat uit 2 lagen katoen met daartussen ruimte voor het plaatsen van een eigen filter (deze zijn los te koop of gebruik een stukje keukenrol of tissue).

Gemak dient de mens, geen gedoe met losse filters. Daar voorziet het mondmasker met het ingenaaide filter in. Het mondmasker bestaat uit 4 lagen (binnen en buitenkant katoen met aan de binnenkant 2 lagen chiffon. (volgens Amerikaans onderzoek).

De combinatie van de materialen die we verwerken in de maskers met een ingebouwd filter werkt volgens de onderzoekers goed omdat de stoffen de druppeltjes op twee verschillende manieren wegfilteren.

Grotere druppels kunnen niet door de strak geweven vezels van het katoen dringen. De kleinere druppeltjes die door de katoenvezels heen glippen, stuiten op een elektrostatische barrière die wordt gevormd in het filter. De druppeltjes worden aangetrokken door de elektrostatische lading van dit materiaal, waardoor ze eraan blijven plakken.

Bron
(1) Konda A, Prakash A, Moss GA, et al. Aerosol Filtration Efficiency of Common Fabrics Used in Respiratory Cloth Masks. ACS Nano. 2020 Apr 24.

Werking Filter
Stof opbouw

Elastieken

De mondkapjes zijn voorzien van c.a. 5 mm soft elastiek, wat makkelijk is aan te passen en eventueel te vervangen.

hoofd oren

 Bepaal hoe u  uw elastieken wil gaan gebruiken/dragen

  • Pas de gewenste draag methode aan volgens de tekening.
  • schuif de knoop of knoopjes in de tunnel(s) zoals je ziet op plaatje 4. Dit voorkomt drukplekken bij langdurig dragen van het mondkapje in de nek of achter de oren.
uitleg elastieken

Protocol opzetten/dragen van de mondkapjes

Voor het dragen en opzetten van mondkapjes geldt een advies. Het dragen van een katoenen mondkapje heeft alleen zin als het mondkapje met beleid wordt gebruikt en regelmatig wordt gewassen. Daarom volgt hier een stappenplan waarin beschreven wordt hoe een mondkapje voor gedaan moet worden en hoe onze duurzame mondkapjes het beste gereinigd kunnen worden. Voor een veilig gebruik van een mondkapjes, uit onze webshop, volg je altijd het advies voor het dragen van mondkapjes.

Stap 1. Handen wassen.
Voordat u uw mondkapje aanraakt moet u eerst uw handen zorgvuldig te wassen met zeep, het best is om uw handen af te drogen met een papieren doekje en deze daarna weg te gooien.

Stap 2. Mondkapje op zetten.
Let bij het oppakken van het mondkapje goed op welke kant de binnenkant is. Knoop eerst de bandjes aan de onderkant van het masker achter in je nek losjes vast. Schuif daarna het masker over de rest van uw gezicht. Let erop dat het gedeelte voor uw neus ook goed over uw neus heen zit. Het belangrijkste is dat het masker overal rond uw gezicht goed aansluit. Als dat het geval is kunt u het mondkapje goed dichtknopen. De bovenste bandjes zitten dan boven uw oren langs, geknoopt op uw kruin en de onderste bandjes in uw nek. Druk het masker rondom uw neus goed aan. Controleer eventjes of uw masker goed en stevig vast zit zodat u het hierna niet meer aan hoeft te raken.

Stap 3. Handen wassen.
Na het opdoen van uw mondkapje is het verstandig uw handen nog eens zorgvuldig te wassen met zeep.

Stap 4. Mondkapje afdoen.
Als u het mondkapje weer af wilt zetten is het belangrijk dat u het voorste gedeelte van het mondkapje niet aanraakt. Knoop als eerste het bandje wat in uw nek zit los om vervolgens de bandjes op uw kruin los te knopen. Pak het mondkapjes vast aan de randjes of nog liever aan de net losgeknoopte bandjes.

Raadpleeg voor corona-advies altijd de overheid!

Hergebruiken van mondkapje.

Stop het mondkapje meteen in de kookwas, als dat niet mogelijk is kunt u het mondkapje in een afgesloten plastic zak bewaren tot ze in de was gaan. Ons advies is om de mondkapjes uit te koken in een pan met water en een klein schepje wasmiddel. Laat de mondkapjes minimaal 15 minuten mee koken, zo weet u zeker dat alle virussen en bacteriën zijn gedood. Vervolgens giet u het water af en spoelt u deze uit zodat er geen zeepresten meer in het kapje blijven zitten daarna hang u ze aan de lijn te drogen (niet in de droger). Dit kunt u het beste doen met gewassen handen of met gebruik van latex handschoenen. Ook als de mondkapjes droog zijn kunt u het beste eerst uw handen wassen voor u de mondkapjes van de lijn haalt. Bewaar de gewassen mondkapjes altijd in een afsluitbare plasticzak/ ziplock zak. Nu zijn de mondkapjes weer klaar om weer gebruikt te worden. Het strijken van het mondkapje nadat deze gewassen is, wordt aangeraden. Eventuele achtergebleven bacteriën worden zo alsnog gedood. Strijk het mondkapje aan de binnenkant (stand 3) voor u ze weer wil dragen.

Net als uw kleding zal het mondmasker bij veel gebruik gaan slijten, hiermee zal ook de werking van elk mondmasker minder effectief zijn. Controleer daarom altijd uw mond-neusmasker altijd voordat u hem hergebruikt op slijtage!

1,5 meter economie